Kiinteä langaton netti käyttöön Liperissä

Liperin kunta ja dataoperaattori Ukkoverkot ovat tänään avanneet kiinteän langattoman Ukkonet –nettipalvelun käyttöön Liperissä. Uusi Ukkonet -palvelu varmistaa ruuhkattomat ja kohtuuhintaiset Internet-yhteydet kaikkien palvelualueen kotien, yritysten ja maatilojen kaikkeen nettikäyttöön.

Liperin kunnanvaltuuston puheenjohtaja Eero Reijonen ja Pohjois-Karjalan Kauppakamarin toimitusjohtaja Matti Vuojärvi avasivat Liperin Ukkonet -palvelun tänään 10.11. videoneuvottelullaan Liperin Salokylän koulun ja Kauppakamarin Joensuun toimiston välillä. Videoneuvottelussa Reijonen ja Vuojärvi keskustelivat mm. digitalisaation ja digitaalisten palveluiden asettamista vaatimuksista luotettaville nettiyhteyksille sekä toimivien yhteyksien vaikutuksista haja-asutusalueiden asuttuna pitämiseen.

”Liperin kunta haluaa varmistaa Ukkoverkkojen avulla internetyhteyksien saatavuuden myös niille kunnan alueille, jonne kiinteän valokuituverkon rakentaminen on erittäin kallista. Vakaat nettiyhteydet tukevat kunnan omien palveluiden sähköistämisen ohella kaavoitusta, yritysten toimintaa, rakentamista ja alkutuotantoyrittäjiä. Myös monille perheille toimivat verkkoyhteydet ovat elinehto, niin viihtymisen kuin työnteonkin kannalta”, linjaa Eero Reijonen.

Ensimmäisessä vaiheessa Liperin kunta ja Ukkoverkot rakensivat Liperiin kaksi nopeaa Ukkonet-tukiasemaa, joista ensimmäinen aukesi käyttöön loppukesällä ja toinen nyt. Ukkoverkot myy palvelun kautta kiinteitä langattomia nettiliittymiä, joiden nopeudet ovat 10-50Mbps. Palvelulla varmistetaan, että Liperissä on pääsy moderneihin digitaalisiin palveluihin myös kunnan haja-asutusalueilla.

”Tänä päivänä tietoverkkoyhteydet ovat elintärkeä osa lähes kaikkea yritystoimintaa. Digitalisaation myötä etätöiden tekeminen tai videopalaverien pitäminen ei ole enää harvinaista, mikä tekee työskentelystä joustavaa ja tehokasta. Myös yritysten yhteistyö asiakkaiden kanssa sujuu digitalisaation ansiosta astetta jouhevammin, kun dokumentit liikkuvat sujuvasti verkossa. Toimivat yhteydet pienentävät välimatkoja niin keskuskaupunkeihin, kuin toisille mantereillekin”, Kauppakamarin Matti Vuojärvi painottaa.

”Liperin kuntastrategian yhdeksi kärjeksi nousi tietoliikenne. Otimme lähestymisnäkökulmaksi erityisesti nuorison pitämisen tietoisena siitä, että heillä on edellytykset elää Liperissä globaalin tiedon, työn ja palveluiden äärellä. Ja samalla elää puhtaassa, turvallisessa, aktiivisessa ja elinvoimaisessa ympäristössä. Haluamme varmistua, että kuntalaisillamme on niin siviilielämässä, kuin yrityspalveluissa edellytykset ottaa vastaan lähivuosina tuleva digitalisaation harppaus.”, Liperin kunnanjohtaja Hannele Mikkanen kuvaa.

”On hienoa nähdä, että Suomesta löytyy Liperin kaltaisia kuntia, jotka katsovat rohkeasti eteenpäin ja tarttuvat toimeen kuntalaisten toimintaympäristön kehittämisessä”, toteaa puolestaan dataoperaattori Ukkoverkkojen kiinteän langattoman liiketoiminnan johtaja Jukka Niiranen.

Ukkonet -palvelu kattaa ensimmäisessä vaiheessa Liperin kuntakeskuksen pohjoispuolisen alueen Ylämyllylle ja Käsämään saakka. Palvelun laajentaminen on mahdollista kunnan muillekin alueille. Liperin kunta on ensimmäinen kunta Pohjois-Karjalassa, joka on lähtenyt rakentamaan kiinteää langatonta Ukkonet -nettipalvelua. Etelä-Savon puolella palvelu on olemassa mm. Enonkoskella ja Etelä-Karjalassa Ukkonet palvelee jo Imatralla, minkä lisäksi Luumäen kunta on tehnyt päätöksen rakentaa palvelun kuntaan. Kaikkiaan Ukkonet-palvelee nyt jo kahdeksassa kunnassa ja kaupungissa eri puolilla Suomea.