Ukko Mobile 4G LTE -verkko Ahvenanmaalle ja Saaristomerelle

Ålands Telekommunikation Ab:lle on myönnetty teleliiketoiminnan toimilupa 450 MHz taajuusalueella Ahvenanmaan maakunnassa. Ukkoverkot Oy ja Ålcom ovat solmineet yhteistyösopimuksen, jonka mukaan Ukkoverkot operoi koko toimilupakauden ajan Ahvenanmaan 450 MHz:n verkkoa osana koko Suomen kattavaa Ukko Mobile 4G LTE -verkkoaan.

Uusi toimilupa ja yhteistyö Ukkoverkkojen ja Ålcomin välillä mahdollistaa jatkossa luotettavien ja kattavien datayhteyksien tarjoamisen niin Ahvenanmaan maakunnan asukkaille kuin alueella toimiville viranomaisille, kriittisen tietoliikenneinfrastruktuurin tarvitsijoille sekä rahti- ja matkustajalaivaliikenteelle.

Ålcomille 7.4.2016 myönnetyn teleliikennetoimiluvan ehtojen mukaan yrityksen tulee kattaa 99% Ahvenanmaan maakunnan väestöstä 450 MHz:n verkolla kolmen vuoden kuluessa. Käytännössä Ukkoverkot tulee saavuttamaan vaaditun väestöpeiton jo kesän 2016 aikana. Ahvenanmaan jälkeen Ukko Mobile 4G LTE -verkko tarjoaa datapalvelua Saaristomerellä, Ahvenanmaalla sekä Turun saaristossa aina Suomen Ruotsin puoleiselle aluevesirajalle saakka. Manner-Suomessa Ukko Mobile -verkko kattaa jo nyt 99,9% väestöstä.

– Saaristossa kaikki yhteydet – niin liikenne- kuin tietoliikenneyhteydetkin – ovat haasteellisia. Ukko Mobile -verkko mahdollistaa nyt luotettavien datayhteyksien tarjoamisen aivan kaikkialla Ahvenanmaan alueella. Näemme, että uusi palvelu täydentää Ålcomin olemassaolevaa palvelupalettia pääsääntöisesti yritysasiakkaille ja viranomaisille mutta myöskin kuluttaja-asiakkaille, kertoo Ålands Telekommunikation Ab:n hallituksen puheenjohtaja Jonas Sundborg.

– Uudet Ahvenanmaan alueelle tulevat Ukko Mobile -verkon tukiasemat tuovat mm. varustamoille tarjolle uuden vaihtoehdon kalliiden satelliittiyhteyksien käyttämiseen. Toisaalta pitää muistaa, että Ukko Mobile -verkkoon on saatavana erinomaisia reititinlaitteita myös vapaa-ajan veneilyn nettitarpeiden täyttämiseen, kertoo Ukkoverkot Oy:n toimitusjohtaja Antti Pellinen.

 

Ålcom osakkaaksi Ukkoverkkoihin

Osana yhteistyötä Ahvenanmaan LTE 450 -yhteyksien toteuttamisessa Ålcom on myös ostanut vähemmistöosuuden Ukkoverkot Oy:n osakekannasta.

– Ukkoverkoille Ålcomin mukaantulo myös omistajan rooliin on erittäin merkittävää, onhan yrityksen taustalla jo toista sataa vuotta näkemystä ja kokemusta teleliikennetoimialasta. Näemme tämän ensimmäisenä suurempana askeleena laajempaan yhteistyöhön myös muualla Itämeren alueella, kertoo Ukkoverkkojen hallituksen puheenjohtaja Mikko Uusitalo.

 

Liittymäkauppa käyntiin

Ukkoverkkojen käyttämä 450 MHz:n LTE-teknologia soveltuu pitkän kantamansa ansiosta erinomaisesti käytettäväksi merialueilla. Ukko Mobile 4G LTE -verkon liittymiä niin manner-Suomeen kuin Ahvenanmaallekin on saatavana Ukkoverkkojen sekä Ukkoverkkojen jälleenmyyjänä toimivan Ålcomin kautta.

Ukkoverkot on määrätietoisesti panostanut datapalveluiden tarjoamiseen Suomen merialueilla. Viime vuoden vaihteessa Ukko Mobile -verkkoon avattiin kolme uutta tukiasemaa; Porkkalassa, Rymättylässä ja Loviisassa. Uudet tukiasemat parantavat aina merkittävästi myös etätyönteon mahdollisuuksia kyseisillä alueilla.