Ukkoverkot toteuttaa koko Suomen kattavan 450 LTE-dataverkon Huawein teknologialla

Ukkoverkot Oy on solminut yhteistyösopimuksen Huawein kanssa maailman ensimmäisen kaupallisen 450MHz LTE-verkon rakentamisesta Suomeen. Huawei toimittaa verkon kokonaisratkaisuna, joka sisältää verkkoelementtien, tukiasemien, antennien ja päätelaitteiden päivitykset. 

Ukkoverkkojen tavoitteena on tarjota asiakkailleen koko Suomen kattava LTE 450 -verkko vuoden 2014 loppuun mennessä. Verkko mahdollistaa nopeat mobiilidatayhteydet maan joka kolkassa.

– Yhteistyösopimus on molempien yritysten kannalta erittäin merkittävä. Ukkoverkot sai kumppaniksi toimittajan, jonka teknologia ja kokonaisratkaisu hyödyntävät kustannustehokkaasti olemassa olevaa verkkoa. Huaweille tämä on ensimmäinen kaupallinen 450MHz LTE-toimitus maailmassa ja sitä kautta merkittävä referenssi, Ukkoverkot Oy:n toimitusjohtaja Antti Pellinen sanoo.

– Siirtyminen uuteen LTE 450 -teknologiaan on selkeästi oikea strategia yrityksellemme. Käyttöönotettava teknologia kasvattaa merkittävästi verkkokapasiteettiamme ja luo aivan uutta arvoa 450MHz-taajuuskaistalle dataliikenteen käytössä, Pellinen korostaa.

Matala taajuusalue tarjoaa erittäin laajan peittoalueen. Koko Suomen kattava dataverkko on mahdollista rakentaa vain muutamien satojen tukiasemien avulla.

– LTE 450 -teknologian voidaan katsoa olevan tämän hetken paras ratkaisu kaikenkattavan laajakaistayhteyden toteuttamiseen. Yksi 450MHz-tukiasema tarjoaa noin kaksi kertaa niin suuren peittoalueen kuin 800MHz-tukiasema ja jopa 20 kertaa suuremman peittoalueen kuin 2,6GHz-tukiasema. Tämä luonnollisesti pienentää tarvittavaa verkkoinvestointia dramaattisesti ja lyhentää palvelun markkinoille tuomiseen kuluvaa aikaa, Pellinen kertoo.

Huawein CDMA & LTE tuotelinjojen johtaja Zou Yong korostaa, että yhtiö ollut perustamassa LTE 450 -teollisuusallianssia ja standardoimassa 450MHz -taajuusaluetta LTE käyttöön. Yhtiö aikoo myös jatkaa standardin kehittämistä.

Vuoden 2014 ensimmäisen neljänneksen loppuun mennessä Huawei on tehnyt yli 290 LTE -verkkotoimitussopimusta ja mahdollistanut kaupallisen LTE-verkkoliiketoiminnan maailmanlaajuisesti 126 operaattorille.

– LTE 450 -verkon rakentaminen Ukkoverkkojen kanssa on hieno askel eteenpäin. Odotamme, että useat muutkin operaattorit eri puolilla maailmaa ottavat 450MHz LTE-teknologian kaupallisesti käyttöönsä ja tarjoavat sen avulla laajakaistapalveluja entistäkin suuremmalle käyttäjäjoukolle, Yong sanoo