Maailman ensimmäinen koko maan kattava LTE 4G-dataverkko Suomeen

Ukkoverkot Oy avaa syksyllä Suomessa maailman ensimmäisen koko maan kattavan LTE 4G -dataverkon. 450MHz taajuudella toimiva verkko tuo nopeat datayhteydet tarjolle maan joka kolkkaan. Pelkästään datayhteyksiin keskittyvä Ukko Mobile -palvelu on suunnattu erityisesti yritys- ja viranomaiskäyttöön, mutta se soveltuu myös vaativille kuluttaja-asiakkaille.

Ukkoverkot Oy operoi koko Suomen kattavaa 450MHz-mobiilidataverkkoa. Yhtiö päivittää kesän ja syksyn 2014 aikana verkon nopeaan LTE-tekniikkaan (Long Term Evolution). Uusi, maailmanlaajuisesti hyväksytty LTE 4G parantaa entisestään verkon käyttökokemusta ja palvelun nopeutta.

– Keskitymme vain internet-liikenteen välittämiseen eli emme tarjoa tavallisia puheyhteyksiä lainkaan. Tämä varmistaa verkon käyttäjille nopeat, luotettavat ja häiriöttömät tietoliikenneyhteydet kaikissa tilanteissa ja kaikkialla Suomessa, Ukkoverkot Oy:n toimitusjohtaja Antti Pellinen sanoo.

Toteutettavat muutostyöt ovat hänen mukaansa ainutlaatuisia koko maailman mittakaavassa.

– 450MHz-taajuudella toimivia LTE-verkkoja on ollut toistaiseksi hyvin rajallisesti käytössä. Kaiken kaikkiaan nopeita LTE-verkkoja on ollut tarjolla lähinnä suppeilla maantieteellisillä alueilla ja kaupunkikeskustoissa. Nyt avaamme maailman ensimmäisen koko maan kattavan LTE 4G-verkon Suomeen, Pellinen kertoo.

Verkonpäivityksen jälkeen kaikki nykyisen 450MHz-CDMA-verkon valtit – luotettavuus, käyttövarmuus ja peittoalue – pysyvät Pellisen mukaan vähintäänkin ennallaan tai paranevat. Uuden 4G -tekniikan tarjoama lisänopeus ja lyhyempi vasteaika palvelevat erityisesti vaativia asiakkaita.

– Uudistettu 450MHz-mobiilidataverkko tarjoaa aivan uusia mahdollisuuksia viranomaisille ja liikkuvalle kalustolle sekä yritystoiminnalle ja etätyönteolle erityisesti taajamien ulkopuolella. Mobiiliyhteyksien kattavuus ja luotettavuus on erityisen tärkeää liikkuvissa pelastus- ja palveluyksiköissä, Ukkoverkkojen hallituksen puheenjohtaja Mikko Uusitalo korostaa.

Ukko Mobile -palvelu tarjoaa rajoittamattoman datayhteyden maalla, vesillä ja ilmassa. Verkon peittoalue kattaa 99,9 prosenttia maan väestöstä eli käytännössä koko Suomen. Uudistetun verkon tiedonsiirtonopeus on 3-15 Mbit/s käyttöpaikan maantieteellisestä sijainnista riippuen. Ukko Mobile -mobiilidataliittymiä on jatkossa saatavana suoraan Ukkoverkot Oy:n verkkokaupasta sekä eri puolilla maata olevien jälleenmyyjän kautta.

Taustatietoa 450MHz-verkosta

Ukkoverkot Oy osti 450MHz -taajuudella toimivan dataverkon keväällä 2014 verkkoa aikaisemmin hallinnoineelta Datame Oy:ltä, joka tarjosi datapalveluja @450-tuotenimellä. Valtioneuvosto siirsi 450 megahertsin matkaviestinverkon toimiluvan Ukkoverkot Oy:lle 8.5.2014.

450MHz-verkon keskeisiä vahvuuksia ovat langattomuus, luotettavuus, käyttövarmuus, lyhyet vasteajat sekä ylivoimainen maantieteellinen peittoalue. Verkonpäivityksen jälkeen Ukko Mobile -mobiili-internet-verkko perustuu erittäin kattavaan 450MHz-taajuudella toimivaan 4G LTE -tekniikkaan. Ensimmäisessä vaiheessa verkon suurin mahdollinen nopeus on noin 15Mbit/s ja tyypillinen käyttäjille toteutuva nopeus noin 3-10Mbit/s. Jo tämä on nopein mahdollinen tarjolla oleva internet-yhteys monissa paikoissa Suomea. Verkon peittoalue kattaa käytännössä koko maan ja 99,9 prosenttia Suomen väestöstä. Seuraavassa vaiheessa Ukkoverkot kehittää edelleen verkon peittoaluetta ja nopeutta.

Taustatietoa Ukkoverkot Oy:stä

Ukkoverkot Oy:n on itsenäinen ja riippumaton, pääosin toimivan johdon ja suomalaisten mobiiliosaajien omistama palveluyritys, joka omistaa, myy ja markkinoi koko Suomen kattavaa 450MHz-taajuudella toimivaa Ukko Mobile -mobiilidataverkkoa. Yhtiö keskittyy puhtaasti langattomien tietoliikennepalveluiden tuottamiseen erityisesti yrityksille, viranomaisille ja muille vaativille käyttäjäryhmille. Ukko Mobile -verkko ei tarjoa puhe- eikä tekstiviestipalveluita.